Základní informace o Yaconu

Yacon (nebo také počeštěle jakon) je statná trvalka z oblasti kolem And, která dorůstá výšky až 2 metrů. Její hlízy jsou konzumovány jako nízkokalorické sladidlo připomínající svým vzhledem bramboru. Je příbuzná se slunečnicí a svou popularitu si získává zejména jako zdravější náhrada cukru, která oproti běžnému cukru obsahuje pár benefitů pro zdraví navíc. Požívání yaconu je v některých částech Peru dodnes spojeno se zvláštními náboženskými a kulturními a rituály a pokud ji budeme hledat na trzích, bude to “ta věc, co vypadá jako brambora a chuťově připomíná jablka a hrušky”.

Jiné názvy: yakon, jakon, jacon, Smallanthus sonchifoliu, yacon root, yacón, yacon powder, zemní jablko, aricoma, arboloco, colla, ipio, mexican potato, taraca

Země původu: Peru, Bolívie, Ekvádor, Kolumbie, Argentina, v menší míře v Japonsku

Formy na trhu: prášek z kořene, čaj, sirupy nebo čerstvý

CO OBSAHUJE YACON

Yacon je v práškové formě zdravější náhradou cukru kvůli obsahu fruktooligosacharidů, které mají nižší glykemický index a propůjčují bulvám svou sladkou chuť. Dále obsahuje oligomery, které jsou prospěšné pro zdraví tlustého střeva. V yaconu najdeme vedle sacharidů také vlákninu, trochu bílkovin a v menším množství vápník, draslík a železo.

Čerstvý yacon obsahuje vedle těchto látek také Retinol, vitamíny B1, B2, B3, C a karoteny.

Zatímco u brambor je zásobní látkou škrob, u yaconu je to především inulin. Ten má tu výhodu, že v množství 30 až 80 gramů denně se spotřebovává organismem bez nároků na inzulin. V praxi to znamená, že konzumujeme něco sladkého a nezvedá se hladina krevního cukru. Z těchto důvodů se kořenové hlízy yaconu dají použít v prevenci proti diabetu, obezitě a také při léčení těchto stavů.

PROKÁZANÉ ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Dokáže modulovat hladinu cukru v krvi 

Důvodem, proč tolik lidí na celém světě propadlo kouzlu yaconu, jsou jeho antihyperglykemické účinky. Fruktooligosacharidy v yaconu způsobují , že tělo neabsorbuje žádné jednoduché cukry. Studie zveřejněná v Nutrition and Diabetes z roku 2013 poukazuje na fakt, že yacon ve skutečnosti snižuje množství produkce glukózy v játrech a způsobuje posun k nižším hladinám glukózy na lačno. (1)(2) Z tohoto důvodu je zajímavá především pro diabetiky. Existují také výzkumy, které se zabývají potenciálem yaconu z hlediska zvyšování citlivosti na inzulín, což je naprosto nezbytná veličina, která může rozhodnout o propuknutí cukrovky u lidí, kteří jsou tímto onemocněním ohroženi. (3)

Příznivě ovlivňuje cholesterol, triglyceridy a pomáhá zdraví srdce 

Výzkum ukázal, že konzumace yaconu může pomoci při snižování hladin triglyceridů nalačno a lipoproteinů o nízké hustotě (3). Jinými slovy, fruktooligosacharidy, které yacon obsahuje, pomáhají snižovat hladiny tuků a zabraňují hromadění špatného cholesterolu v těle (4), což pomáhá v prevenci široké škály kardiovaskulárních chorob, včetně koronárních srdečních chorob.

Yacon podporuje hubnutí

Různí vědci tvrdí, že konzumace yaconu může pomoci zlepšit výsledky při snahách o hubnutí (5). Zakládají své tvrzení na skutečnosti, že yacon není složen ze škrobu (jako většina hlíz) a má velmi nízkou kalorickou hodnotu, takže snáze dosáhneme kalorického deficitu. Ve studii z roku 2008 provedené ve Fakultní nemocnici Basilej ve Švýcarsku tato zjištění ukazují, že nízkokalorický obsah yakonu může být užitečný při léčbě obezity. (6)

Yacon je superpotravina, která zlepšuje trávení 

Podle studie z roku 2011, zveřejněné v časopise Trends in Food Science & Technology, yacon obsahuje prebiotické oligosacharidy, které pomáhají stimulovat růst a zdraví mikroflóry v našem těle. (7)  Pokud jsou naše střevní bakterie pečlivě ošetřovány a zdravé, může naše tělo maximalizovat příjem vitamínů a minerálů. Yacon je také užitečný při léčbě zácpy, protože má nízký obsah kalorií a je bohatý na vlákninu. (6)

Yakon podporuje zdraví jater

Játra jsou zdrojem glukózy v našem těle, takže má smysl ji regulovat prostřednictvím konzumace yaconu. Česká studie ukázala, že tento kořen (zejména ve spojení s ostropestřcem mariánským) může zabránit hromadění tuku v játrech a pomáhá udržovat správné jaterní funkce. (8)

JAK SE YACON ZÍSKÁVÁ PRO SUPERFOODY

Prášek se získává šetrným sušením a následným rozdrcením na velmi jemný prášek, který přidáváme do Superfoody Good Mood mixu superpotravin proti akutnímu stresu. Yacon se dá vypěstovat i v našich podmínkách, nicméně pouze jako jednoletka, protože nezvládá odolávat mrazům.

UŽÍVÁNÍ YACONU

Doporučená denní dávka prášku z hlíz yaconu ještě nebyla nikým stanovena, dle studií provedených na myších však jde obecně o bezpečnou potravinu a většina výrobců uvádí jako optimální dávkování yaconu 1-2 čajové lžičky maximálně 2x denně.

TRADIČNÍ UŽITÍ

V jihoamerické kuchyni se používají jak listy, tak hlízy.

Odvar z listů se užívá při zánětech močového měchýře, ledvin a jater, v tradičních kulturách se používá proti cukrovce, jako prevence hypoglykémie (nízká hladina krevního cukru), k očistě organismu (především jater), při zácpách a jiných trávicích obtížích, pro znovuosídlení střev zdraví prospěšnými bakteriemi (zejména po léčbě antibiotiky) a při vysoké hladině cholesterolu a triglyceridů. Obdobné užití nacházíme nejen v jihoamerických oblastech, ale i v Japonsku. Průmyslově se tam zpracovává do džusů, cukrovinek a pečiva.

Čerstvé hlízy se strouhají a vymačkaná šťáva slouží jako osvěžující sladký nápoj nebo se tato tekutina zahustí do tmavě hnědého sirupu nebo se z něj vyrábí sladké kostky chaucca. Hlíza  se také suší na zdravější nasládlé chipsy. Nakrájené syrové hlízy najdeme v salátech a dalších studených pokrmech. Dá se zpracovávat i tepelně, ať už smažením, vařením či dušením. Také se dá připravit i na slano.

S Yaconem v Peru jsou spojeny některé místní legendy, které říkají, že je poslové na dlouhých cestách konzumovali nejen pro dodání živin svému tělu, ale i z důvodu hydratace.

KONTRAINDIKACE

Yacon je v obecné míře bezpečná potravina, byl pouze zaznamenán 1 případ anafylaktického šoku (silné alergické reakce, která může ohrozit na životě, je-li ignorována), protože byl daný člověk na yacon silně alergický. Listy by měly být používány pouze pro čaj, protože bylo zjištěno, že jsou mírně toxické pro ledviny, když jsou konzumovány přímo.

Při jakékoli pochybnosti či jiném než běžném normálním zdravotním stavu (cukrovka, těhotenství, chronické obtíže, nemoci,…) se určitě neváhej poradit s lékařem před užíváním yaconu, jelikož žádná lékařská omezení zatím nebyla oficiálně nikým stanovena a stejně tak nevíme, zda-li užívání yaconu ovlivňuje a vzájemně působí s léky či jinými doplňky stravy.

 

Zdroje:

(1) Fructooligosaccharides in the tubers of jerusalem artichoke [Helianthus tuberosus] and yacon [Polymnia sonchifolia]  [1991]

Wei, B. (Gifu Univ. (Japan). Faculty of Agriculture) Hara, M. Yamauchi, R. Ueno, Y. et al.

(2) Yacon diet (Smallanthus sonchifolius, Asteraceae) improves hepatic insulin resistance via reducing Trb3 expression in Zucker fa/fa rats  – Department of Nephrology, Hypertension, Diabetology, Endocrinology and Metabolism, Fukushima Medical University, Fukushima, Japan

(3) Hypolipidemic effect of Smallanthus sonchifolius (yacon) roots on diabetic rats: Biochemical approach

Author links open overlay panelNatalia C.HabibStella MarisHonoréSusana B.GentaSara S.Sánchez

(4) Yacon (Smallanthus sonchifolius): a functional food.

Department of Food Science, School of Food Engineering, University of Campinas, Campinas, São Paulo, Brazil.

(5) Yacon (Smallanthus sonchifolius) as a Food Supplement: Health-Promoting Benefits of Fructooligosaccharides – Department of Morphology, Institute of Biosciences, Sao Paulo State University, Botucatu 18618-689, Brazil, etc.

(6) Effect of yacon (Smallanthus sonchifolius) on colonic transit time in healthy volunteers. –

Department of Gastroenterology, University Hospital Basel, Basel, Switzerland

(7) Yacon, a new source of prebiotic oligosaccharides with a history of safe use

Author links open overlay panelIlkkaOjansivuaCelia LuciaFerreirabSeppoSalminena

(8) Maca (Lepidium meyenii) and yacon (Smallanthus sonchifolius) in combination with silymarin as food supplements: In vivo safety assessment – Kateřina Valentová, David Stejskal, Josef Bartek, Svatava Dvořáčková, Vladimír Křen, Jitka Ulrichová, Vilím Šimánek

Video

 
0
Můj košík