Šípek známe asi všichni, protože je našim končinám velmi blízký a má tu dlouhou tradici. Lidí, kteří rádi posilují svou imunitu přírodně a ještě nevyzkoušeli šípkový čaj, nebude mnoho. Tento rudý plod keříkové růže je jedním z nejužitečnějších plodů podzimu a rané zimy a jeho využití se neomezuje pouze na čaj z plodů. Stejně tak se i účinky šípku neomezují pouze na posílení imunity.
Jiné názvy: Šípková růže, rose haw, Rosa canina, Dog Rose Hips, Fruit de l’Églantier, Gulab, růžová růže, perská růže, Fructus cynosbati, božský plod
Země původu: Mírné klimatické pásmo Asie, Evropy a Severní Ameriky
Formy šípku na trhu: sušené plody, prášek z plodů šípku, čaje, sirupy, vína, marmelády a další zpracované potraviny s příchutí šípku
Nejlepší doba pro sbírání šípků je po prvním mrazíku, plody jsou nejsladší. Před prvními mrazy (konec září-začátek října) se sbírají pouze v případě, že je chcete nasušit na čaj. Sbírají se vyzrálé, dobře vybarvené plody bez stopek. Na místech, kam svítí slunce celý den, dozrávají šípky klidně i o 3 týdny dříve, je třeba s tím počítat. Přemrzlé plody jsou zase vhodnější pro přípravu různých šípkových omáček nebo marmelád.
Šípky jsou mimořádně populární nejen u nás, ale i ve skandinávských zemích, Velké Británii a dalších zemí západní polokoule. Šípky jsou vedle rakytníku nebo jiných exotických zdrojů (například camu camu) jedním z nejbohatších zdrojů vitamínů C v přírodě. Tyto plody obsahují třísloviny, invertní cukr, sacharózu, pektin, kyselinu citronovou a jablečnou, flavonoidy a vedle vitamínu C také vitamíny skupiny B, vitamín K a další.
Z minerálů obsahuje fosfor, vápník, draslík, hořčík a další.
Šípky byly po staletí používány k boji proti infekcím a projevům onemocnění, jako jsou kašel, nachlazení, chřipka a dýchací potíže. Nyní je známo, že vitamín C je rozhodující pro celkové zdraví těla v jeho úsilí o potlačení bakteriálních a virových infekcí. Bílé krvinky obsahují 20krát větší množství vitamínu C než jiné buňky a vyžadují neustálé doplňování, aby imunitní systém pracoval na své optimální kapacitě.
Antioxidanty jsou rostlinné chemikálie, které jsou přirozeně protizánětlivé, chrání imunitní buňky před poškozením vlivem životního prostředí a podporují produkci bílých krvinek. Také jsou zodpovědné za boj s volnými radikály, které poškozují buňky, zapříčiňují jejich předčasné stárnutí a dlouhodobý oxidační stres bez působení antioxidantů se podílí na vzniku nemocí jako je ateroskleróza, Parkinsonova nemoc, srdeční selhání, infarkt myokardu, Alzheimerova choroba, vitiligo, chronický únavový syndrom atp.
Bylo prokázáno, že vitamín C podporuje tvorbu kolagenu, což je protein, který je zodpovědný za zajištění pružnosti pokožky. Vítamín C také chrání kožní buňky před poškozením sluncem, takže šípky nepřímo prospívají zdraví pokožky. Šípky také obsahují karotenoidní astaxantin, u kterého se předpokládá, že může mít anti-age efekt, protože pomáhá předcházet rozkladu kolagenu.
Jeden přehled 13 studií zjistil, že doplňování alespoň 500 mg vitamínu C denně bylo spojeno s významným poklesem LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů v krvi, což jsou dva rizikové faktory srdečních chorob (1). Šípky mají také vysoký obsah flavonoidů. Bylo prokázáno, že tyto antioxidanty snižují krevní tlak u lidí se zvýšenými hladinami a zlepšují průtok krve do srdce (2). Šestitýdenní studie u 31 dospělých s obezitou zjistila, že ti, kteří konzumovali nápoj obsahující 40 gramů práškového šípku denně, měli výrazně vyšší krevní tlak a hladinu LDL (špatného) cholesterolu ve srovnání s kontrolní skupinou (3).
Protizánětlivá a antioxidační kapacita šípkových plodů je předmětem mnoha současných výzkumů, které se týkají artritidy.
Šípky jsou bohaté na pektin, přirozeně se vyskytující polysacharid (komplexní cukr), který působí jako prebiotikum – nestravitelná vláknina, která se používá ve střevech ke zvýšení populace zdravých bakterií, podporuje trávení a vstřebává cenné vitaminy. Pektin má velice mírný projímavý účinek, je vhodné ho tedy zařadit při mírné zácpě nebo jako podpůrný prostředek při chronických zácpách, které jsou jedním z nejběžnějších civilizačních onemocnění.
Šípky obsahují tilirosid, což je aktivní složka v těchto plodech, která urychluje metabolismus tuků a zlepšuje hospodaření s glukózou v krvi, takže zabraňuje hromadění tuku ve tkáních. Tilirosid také působí protizánětlivě a má antioxidační a antibakteriální vlastnosti. V roce 2015 provedli japonští vědci klinický pokus, ve kterém zkoumali vliv šípků na snížení nebezpečného viscerálního (orgánového) tuku na břiše obézních lidí s BMI nad 25. Při této dvojitě slepé, randomizované, placebem kontrolované studie se ukázalo, že lidé, kteří užívali každý den tabletu s obsahem 100mg výtažku ze šípků po dobu 12 týdnů, významně snížili obsah viscerálního tuku na břiše, tělesnou hmotnost i BMI ve srovnání s hodnotami na začátku experimentu a se skupinou užívající placebo, a to bez nežádoucích účinků. (4)
Babské rady ohledně šípků zahrnují popíjení šípkového čaje jako prevenci proti infekcím a nachlazení, dále zpevňuje cévy díky obsahu rutinu, pomáhá při křečových žilách a bolestech žil. Kombinace vápníku, rutinu a vitamínu C z něj dělá jeden z nejúčinnějších přírodních léků proti onemocnění dásní a paradontóze.
Také se užívá na nervy a soustředění, proti zánětům ledvin, dýchacího ústrojí, infekcím žlučníku, nadýmání, zadržování vody v těle nebo závratím.
Ženy ocení šípek především při menstruaci, kdy ulevuje od křečí a celkově usnadňuje menstruační cyklus. Babičky tvrdí, že šípek čistí krev, posiluje oběhový, trávicí a dýchací systém a podporuje správnou funkci brzlíku, který je důležitý pro správnou funkci imunity
Jelikož mají šípky pichlavé chloupky, je dobré šípky nedrtit, ale nasypat je do mixéru a trochu je rozmixovat. Následně stačí vložit drť do skleněné nádoby a odebrat vždy trošku na přípravu čerstvého čaje. Když si dělám konvičku šípkového čaje, tak přidávám přibližně lžičku na 2-3 hrnečky. Nálev dělej vždy z čerstvé dávky. V tomto případě vždy použij čajové pytlíčky, které se dají pořídit v obchodech s čajem nebo lepších drogeriích, jinak můžou chloupky nepříjemně dráždit krk ke kašli až dušnosti. Určitě není dobré šípek nechávat spařit zalitím úplně horké vody, teplem se zničí všechny výživné látky. Čaj se dá připravit i z celých šípků tak, že se celé plody namočí přes noc do studené vody a druhý den se ta samá voda ohřeje.
Rosehip Benefits – indigo-herbs.co.uk
8 Surprising Health Benefits of Rosehip Tea – healthline.com
(1) Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials. –
Assistant Professor, Department of Physiology and Biochemistry, National University of Health Sciences, Lombard, IL 60148.
(2) The Effects of Flavonoids on Cardiovascular Health: A Review of Human Intervention Trials and Implications for Cerebrovascular Function – Amy Rees, Georgina F. Dodd, and Jeremy P. E. Spencer
(3) Effects of rose hip intake on risk markers of type 2 diabetes and cardiovascular disease: a randomized, double-blind, cross-over investigation in obese persons. – Department of Experimental Medical Science, Lund University, Lund, Sweden.
(4) Daily intake of rosehip extract decreases abdominal visceral fat in preobese subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial – Research and Development Division, Morishita Jintan Co, Ltd, Osaka, Japan