Moringa olejodárná je teplomilná všestranně užitková dřevina, která se původně nacházela na jihu Himálají. Snese toho poměrně hodně – suché, písčité i vlhké úrodné půdy, roční úhrn srážek od 250mm do 3000mm (přičemž pro srovnání – u nás v Praze je to kolem 450mm ročně), zvládá i nadmořskou výšku 2000 m.n.m, což je téměř o 400 metrů nad mořem více, než se nachází Sněžka a nemá problém ani s vysokou zásaditostí půdy (až 9 pH). Díky takové schopnosti adaptace obsahuje látky, které jsou zdraví prospěšné i pro člověka. Moringa je v západním světě relativní novinkou, studie jí ale přidružují slibný potenciál. Menší studie provedené na lidech poukazují na řadu pozitivních účinků:
Snižuje hladinu krevního cukru – přestože údaje získané od lidských subjektů jsou omezené, bylo publikováno několik studií prokazujících potenciální přínos pro léčbu hyperglykémie a dyslipidémie, a to především u lidí s diabetem 2. typu. 50g prášku z listů moringy jednorázově snížilo hladinu glukózy v krvi o 21%.
Snižuje cholesterol – jiná malá studie byla provedena na 46 účastnících, kdy se konzumovalo 8g prášku z moringy v podobě tablety po dobu 40 dnů. Kromě toho, že potvrdila snížení hladiny krevního cukru při měření nalačno (o 26-28%) se také zjistilo, že došlo ke snížení
Antioxidační bomba – další studie na lidech ukázala výrazné snížení markerů oxidačního stresu u postmenopauzálních žen, kde se předpokládá, že je antioxidační enzymový systém ovlivněn nedostatkem estrogenu, který má přirozeně antioxidační vlastnosti. I tato studie ukázala mj. snížení hladiny glukózy nalačno (o 13,5%). Došlo také ke zvýšení hemoglobinu a antioxidačně působících látek jako
To je ze studií provedených na lidech bohužel v podstatě všechno. Studie in vitro a in vivo (v laboratořích a uměle vytvořených podmínkách, mimo lidské tělo), případně studie na zvířatech ukazují daleko zajímavější výsledky. Tyto studie prokázaly následující vlastnosti:
Obsáhlejší nutriční profil této superpotraviny připravujeme.