Když se řekne superpotravina, mnoho lidí napadne právě tato zelená potravina. Ječmenná tráva je přirozeně bezlepková a vědci ji dokonce označují jako kandidáta na nejlepší funkční potravinu v prevenci chronických onemocnění na světě – je naprosto multifunkční superpotravinou, která je bohatá na mnoho funkčních složek a čím dál více se o něm mluví především v souvislosti s ochranou střeva, zlepšením trávení a detoxikací. Nedá se mu také odepřít jeho schopnost vyrovnávat překyselení organismu.
Jiné názvy: Barley Grass, ječmen setý, mladý ječmen, ječmenná tráva nebo latinsky Hordeum vulgare.
Země původu: Německo, USA, Austrálie, Čína, Nový Zéland
Formy zeleného ječmene na trhu: tablety, nadrcený prášek ze sušené šťávy, kapsle
Zelený ječmen není nic jiného než výhonek ječmene, který známe jako klasickou obilninu. Výhonky jsou vysoké asi 25 cm, poté se semelou nebo lisují a poté usuší. Pak se z něj vytváří prášek. Také se z něj dá připravit i čerstvá šťáva, která se naředí vodou a vypije. Podobně jako u jiných výhonků a klíčků, i u ječmene najdeme vysoký obsah různých živých enzymů, vitamínů a dalších látek, které mu pomáhají růst. Ze stejného důvodu jsou pro naše zdraví tolik přínosné například i brokolicové klíčky plné sulforafanu, vyklíčená semena obecně nebo mladá pšenice. Mladý ječmen je přirozeně bezlepkový, protože lepek obsahuje až dospělý klas se zrnem.
Zelený ječmen je bohatý na funkční látky jako je kyselina gama-aminomáselná (GABA), saponarin, lutonarin, tryptofan, chlorofyl, vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, B12 C a E ), minerály (měď, fosfor, chrom, vápník, síra, železo, hořčík, mangan), dále obsahuje na 300 pro tělo využitelných enzymů jako superoxid dismutáza nebo kataláza, dále obsahuje alkaloidy, polyfenoly atp.
Samozřejmě najdeme rozdíly mezi sušeným a čerstvým mladým ječmenem, a to zejména v obsahu aktivních enzymů, který je v čerstvém ječmenu logicky vyšší (pomáhají mu růst). Dále také velmi záleží na podmínkách pěstování (jestli je ječmen pěstovaný v nativním prostředí nebo v laboratořích), v jakém prostředí a v jakém stavu je půda (hornaté oblasti, alkalická půda,…), kdy přesně byla tráva sklizena a jestli jde o BIO produkt – BIO ječmen je nejkvalitnější.
Asi nemá smysl vypisovat, kolik přesně mg/μg toho či onoho najdeme v mladém ječmeni, protože to široké veřejnosti stejně nedá informaci, jestli je to hodně nebo málo. Studie, ze které čerpám, se proto zaměřila na pěkné srovnání:
30x více thiaminu (vitamín B1) než kravské mléko a 4x více než celozrnná mouka
11x více vápníku než kravské mléko
6,5x vice karotenů než špenát
5x více železa než ve špenátu
7x více vitamínu C než v pomerančích
37,8x více GABA než v hnědé rýži
Díky těmto látkám zelený ječmen podporuje zdravý spánek, má antidiabetické účinky, reguluje krevní tlak, zvyšuje imunitu, chrání játra; má anti-aknózní / detoxikaci-podporující a antidepresivní účinky, zlepšuje trávicí funkce, má protirakovinné, protizánětlivé a antioxidační účinky, snižuje hyperurikémii (známou jako nemoc dna, jedná se o nadbytek kyseliny močové v krvi); předchází hypoxii (nedostatku kyslíku v těle), kardiovaskulárním onemocněním, únavě a zácpě, dále zmírňuje atopickou dermatitidu (ekzém), doplňuje vápník a zlepšuje poznávací funkce mozku. Pro střevo je důležitý jako očistná kůra, zlepšuje trávení, vyrovnává překyselení organismu (vlivem stresu, nevhodné stravy,…) atp.
Zelený ječmen se krásně doplňuje s ostatními zelenými potravinami, například s mladou pšenicí, spirulinou nebo chlorellou. Ve svém speciálním poměru tak tvoří ucelenou funkční směs pro podporu detoxikace a imunitního systému.
Předávkování mladým ječmenem je velice nepravděpodobné. Užíváme ho buď jako šťávu z čerstvého ječmene, který si můžeme vypěstovat i doma nebo užíváme sušený prášek (ať už v podobě tablet či prášek v nějaké dóze). Připravený nápoj či pokrm se ale VŽDY musí pít/konzumovat čerstvý. Nikdy ho nezaléváme horkou vodou, zničíme tak důležité enzymy i vitamíny, voda by neměla přesáhnout 40 °C. Lžička by neměla být kovová, protože kovy urychlují oxidaci chlorofylu v ječmeni. Chuť je velmi zemitá. Tak jak vypadá, tak i chutná. Zkrátka jako posekaná tráva. Pokud jsi citlivý/á na chuť, doporučuji ho zamíchat třeba do freshe z odšťavněných jablek a pomerančů (zdravější varianta) nebo v té nejrychlejší podobě do ovocného džusu (méně zdravá varianta při volbě levného džusu z koncentrátu). Pokud ti chuť nepřekáží, klidně ho konzumuj jen s vodou, vychladlým mátovým čajem nebo ho přidej do sorbetu.
Vezměme to logicky. Pokud to bude varianta zelený ječmen nalačno, tak traktem pohodlně projde a vstřebáme maximální množství vitamínů, minerálů, enzymů i antioxidantů v závislosti na stavu našeho střeva. V případě, že se ale společně s ječmenem najíme, tak se živé enzymy vypotřebují na strávení ostatního jídla. Celý pokrm tedy strávíme rychleji, z ječmene však vstřebáme méně látek.
Pokud chceme maximalizovat účinky ječmene, měli bychom ho konzumovat alespoň půl hodinky před prvním jídlem ráno. Trváš-li na konzumaci během dne, dej si minimálně hodinový odstup po lehkém jídle nebo klidně i 3-4 hodiny po těžkém jídle jako knedlo-vepřo-zelo.
Klidně začni pomaličku 1 lžičkou 1x-2x denně. Poslouchej své tělo, jeho potřeby se můžou změnit doslova ze dne na den. Postupně můžeš začít navyšovat množství i na 1 polévkovou lžíci nebo 2-3 čajové lžičky různě během dne mezi jídly. Ve stresovém období klást důraz na ranní konzumaci nalačno.
Nedoporučuje se lidem, kteří konzumují léky proti srážlivosti krve. Těhotné a kojící ženy by měly konzultovat užívání s lékařem. Stejně tak celiaci. I když je zelený ječmen bezlepkový, pokud jsi nejsi jistý/á, raději to prober s odborníkem.
Také není vhodné mladý ječmen užívat po transplantaci orgánů nebo při autoimunitních onemocněních, protože v tomto případě je žádoucí imunitní reakce oslabovat, ne posilovat. Stejně tak není vhodné zelený ječmen užívat při poruchách srážlivosti krve, plicní embolii nebo velmi závažných onemocněních trávicího systému. V takovémto případě mohou enzymy představovat pro tělo zátěž.
Pokud ti tedy tvé vlastní zdraví nebrání v konzumaci mladého ječmene, tak jej můžeme zcela a s klidem doporučit od A do Z. Jsme přesvědčeni, že pod hledáčkem vědců ještě nějakou dobu pobude a už se nemůžeme dočkat dalších potvrzených poznatků o této superpotravině. Ty ti s radostí naservírujeme z první ruky, proto tento článek hodláme pravidelně aktualizovat.
Studie: Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings