Základní informace o Lucumě

Lucuma je prastaré sladké ovoce, které pochází ze subtropické oblasti Peru, Chile a Ekvádoru. Tato jihoamerická superpotravina má měkkou konzistenci podobnou avokádu a v poslední době se s ní roztrhl pytel v její domovině i ve světě, a to pro své vlastnosti přírodního sladidla, které podporuje dobrou náladu, dodává energii a má nízký glykemický index. Historicky byla užívána již před érou Inků (15. století), jak ukazují dekorace na keramických nádobách a textiliích, které znázorňují toto ovoce. Strom dosahuje výšky až 15 metrů a vyskytuje se v nadmořské výšce asi mezi 1000 – 3000 m.n.m., takže si po staletí osvojoval vlastnosti, které mu pomáhaly odolávat takto nepříznivým vlivům vnějšího prostředí a i z tohoto důvodu je pro nás lucuma, jakožto ovoce, velice zajímavým zdrojem některých tělu prospěšných látek. Jen pro zajímavost, tyto stromy se dožívají až 500 let a z hlediska ekologie je pěstována udržitelně a bez pesticidů.

Jiné názvy: Lukuma, peruánské zlato, zlato inků, lúcuma, lucuma powder, Pouteria lucuma, mamón, lucuma superfood, gold of the Incas

Země původu: Peru, Ekvádor, Chile, Kostarika, Havaj, oblasti latinské Ameriky

Formy lucumy na trhu: sušený plod namletý na prášek, syrové plody, mouka

CO LUCUMA OBSAHUJE

Lucuma je kromě své sladivosti bohatá na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou pro nás naprosto nezbytnými výživovými látkami a musíme je tělu dodávat každý den, aby byla zajištěna jeho správná funkce.

100g čerstvého ovoce obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B3 a z minerálů vápník, fosfor a železo. Je tedy skvělým prostředkem, jak jídlo nejen velmi jemně osladit, ale také zvýšit jeho výživové hodnoty. Užívá se při pečení, výrobě raw dezertů, smoothie, používá se pro dochucení kávy, čaje, jogurtů i müsli a některé maminky z ní připravují i kojeneckou výživu.

Díky obsahu niacinu (vitamín B3) je lucuma perfektním zdrojem tohoto vitamínu  pro vegetariány a vegany, protože se běžně vyskytuje v živočišných zdrojích (mase). Vitamín B3 je naprosto nezbytný pro normální funkci metabolismu a nervové soustavy, pomáhá uvolňování energie ze sacharidů, trávení, a dokonce se podílí na stavbě svalů a regulaci hormonů.

Mimo to se stále objevují nové studie, které potvrzují řadu benefitů tohoto ovoce pro lidské tělo.

PROKÁZANÉ ÚČINKY PRÁŠKU Z LUCUMY NA TĚLO

Lucuma je výživnější než ostatní sladidla – má asi o polovinu méně sacharidů a o 75% cukru méně než klasický stolní bílý cukr. Vedle toho, na rozdíl od něj, obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.

– Nerozpustná vláknina dodává stolici objem a zabraňuje zácpě tím, že podporuje peristaltiku střev, takže usnadňuje stravě průchod střevy.

–  Rozpustná vláknina živí prospěšné střevní bakterie, které produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), jako je acetát, propionát a butyrát a ty udržují střeva zdravá.

Jedna polévková lžíce (7,5 g) lucumového prášku také poskytuje určité množství vápníku, železa, draslíku, niacinu a vitamínu C – ačkoli tato množství obecně pokrývají méně než 1% denní hodnoty, stále je výživnější než klasická sladidla.

Lucuma je bohatá na antioxidanty – to jsou silné sloučeniny, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným vysoce reaktivními molekulami nazývanými volné radikály.

Výzkum například ukazuje, že lucuma je zvláště bohatá na polyfenoly a karotenoidy, dvě skupiny antioxidantů známých svými protizánětlivými vlastnostmi, vlastnostmi bojujícími proti rakovině a zdraví srdce (1)(2)(3). Navíc se předpokládá, že polyfenoly u lucumy poskytují silnou ochranu i proti chronickým stavům, jako je cukrovka a srdeční choroby (4).

Studie naznačují, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi – lucuma je bohatá na komplexní sacharidy a vlákninu a může snížit schopnost tvého těla absorbovat jednoduché cukry. To může pomoci zabránit vysokým výkyvům hladiny cukru v krvi, ačkoli výzkum v této oblasti je omezený. Některé studie, které se zabývaly účinky lucumy v laboratorních podmínkách ukazují, že mechanismy snižování cukru v krvi u lucumy mohou být srovnatelné s mechanismy některých antidiabetik (5)(6). Lucuma je také speciální tím, že vedle vlákniny, fruktózy a sacharózy obsahuje také látku zvanou inositol, který se podílí na metabolismu inzulinu.

Pomáhá proti stárnutí pokožky i s hojením ran – Podle starých pramenů se lucuma využívala i pro hojení ran a pokožky. Olej, který se získává z lucumy může podle posledních výzkumů podporovat aktivaci hojivých faktorů v kůži a urychlit hojení tkání. Studie dospěla k názoru, že lucuma může mít na lidskou pokožku protizánětlivé účinky a zpomalovat její stárnutí. (7)

TRADIČNÍ UŽITÍ

Vzhledem k daleké historii užívání lukumy se i dnes používá především jako sladidlo, které je obohacené o látky, které jsou dobré naše zdraví. Užívá se i průmyslově při výrobě zmrzlin a pro svou specifickou chuť je v současnosti v zemích původu často vyhledávána více než tradiční příchutě jako vanilka či čokoláda. Jemně namletý prášek z tohoto ovoce chutná trochu jako vanilka s javorovým sirupem, karamelem a stopami ořechů.

Velmi oblíbená je jako sladidlo do kávy nebo čaje, protože má sypkou formu. Také se často používá jako alternativa k hnědému cukru.

JAK SE PRÁŠEK ZÍSKÁVÁ

Ovoce lucumy padá na zem nezralé, proto dozrává několik dní na seně a jakmile je zralá, tak se suší při velmi nízkých teplotách a mele na jemný prášek, který již najdeš v Superfoody Good Mood proti stresu, Pure Mind pro soustředění a mozkovou činnost a Morning Energy pro energii.

PRO KOHO JE LUCUMA VHODNÁ

Lucuma je naprosto všestrannou volbou pro širokou veřejnost a jde o vhodnější sladidlo oproti klasickému bílému cukru, zejména pro  pro citlivé skupiny lidí, jako například děti, sportovci, těhotné ženy, vegani či diabetici.

KONTRAINDIKACE

Stejně jako u jiných potravin, i lucuma je jen potravina a můžou se zde v ojedinělých případech vyskytnout alergické reakce a při jakékoli nejistotě doporučujeme užívání lucumy konzultovat s ošetřujícím lékařem, zejména při onemocnění, jako je cukrovka nebo při těhotenství/kojení. I když je bezpečná i pro tyto skupiny lidí, může narušovat účinky jiných bylinných přípravků nebo léků (např. na tlak), takže jedním telefonátem určitě nic nezkazíš.

I přesto je lucuma zajímavou alternativou k běžně používaným sladidlům a při troše experimentování v kuchyni a vychytání optimálního množství do klasických receptů se jistě stane skvělým parťákem pro sladké kuchtění.

 

Zdroje:

(1) Characterization of main primary and secondary metabolites and in vitro antioxidant and antihyperglycemic properties in the mesocarp of three biotypes of Pouteria lucuma. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26212989

(2) Flavonoids health benefits and their molecular mechanism. – State Key Laboratory of Pharmaceutical Biotechnology, Nanjing University, Nanjing 210093, P. R. China.

(3) Potential Role of Carotenoids as Antioxidants in Human Health and Disease – Department of Medical Physics and Biophysics, Faculty of Physics and Applied Computer Science, AGH-University of Science and Technology, al. A. Mickiewicza 30, Kraków 30-059, Poland

(4) Evaluation of antihyperglycemia and antihypertension potential of native Peruvian fruits using in vitro models. – Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental, Faculdade de Ciencias Farmaceuticas, Universidade de São Paulo, São Paulo, Brazil.

(5) Evaluation of antihyperglycemia and antihypertension potential of native Peruvian fruits using in vitro models. – Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental, Faculdade de Ciencias Farmaceuticas, Universidade de São Paulo, São Paulo, Brazil.

(6) Characterization of main primary and secondary metabolites and in vitro antioxidant and antihyperglycemic properties in the mesocarp of three biotypes of Pouteria lucuma. –

Laboratorio de Química y Bioquímica de Alimentos, Escuela de Alimentos, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Avenida Waddington 716, Valparaíso, Chile; Escuela de Agronomía, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Calle San Francisco s/n, Quillota, Chile.

(7) Wound-healing properties of nut oil from Pouteria lucuma.

Přidej se k naší komunitě

Fotky, videa, články, recepty a zákulisí superfoody

Odběr novinek

Získej novinky emailem jako první
 
0
Můj košík