Pro někoho to možná bude překvapivé, ale kakaové boby jsou vlastně semena z ovoce. Jsou základní složkou čokolády, ta však stojí až na samotném konci procesu zpracování bobů. Kakaové boby samy o sobě rostou na malém stálezeleném stromě zvaném Theobroma, který má svůj prapůvod ve Střední Americe. Plody kakaovníku jsou lusky, které standardně vydají 20-60 kakaových bobů. Zbytek lusku pak tvoří bílá lepkavá dužina. Dnes se boby pěstují po celém světě – ve Střední a Jižní Americe, v Africe, Asii i v Evropě. Existují tři hlavní druhy kakaa – Forastero (činí 80-90 % světové produkce), Criollo a Trinitario. Nepražené kakaové boby jsou hořkosladké a mají oříškový nádech.
Raw kakaové boby si zachovávají vysokou hladinu polyfenolů – katechinů, epikatechinů a hlavně flavonoidů, o kterých bylo prokázáno, že zvyšují zdraví srdce snižováním hladiny cholesterolu, rezistence na inzulín a krevního tlaku. Studie uvádí slibné výsledky především u látek flavan-3-ol a theobromin, které kakao obsahuje. Flavonoidy jsou druh antioxidantů, které chrání tělo před stárnutím a nemocemi. Ve skutečnosti raw kakao obsahuje až čtyřikrát více antioxidantů než tradiční kakaový prášek.
Jeho antioxidační kapacita dosahuje až 95 000 hodnot na 100 gramů, řadíme jej tedy mezi top 10 zdrojů s nejvyššími antioxidačními kapacitami. Kakaové boby jsou také dobrým zdrojem bílkovin, draslíku, esenciálních mastných kyselin, vápníku, chromu, zinku a síry.
Jiné názvy: Theobroma cacao, raw cacao powder, cacao nibs, cocoa beans
Přezdívá se jim: pokrm bohů
Země původu: Mexiko, Peru, Ekvádor, Dominikánská republika, Pobřeží Slonoviny, Madagaskar, Indonésie
Formy kakaových bobů na trhu: pražené a nepražené boby, sušené kousky, nepražený kakaový prášek a nápoj
Kakao nejenže nabízí příjemně hořkosladkou chuť, ale především je nabité kofeinem a theobrominem – obě látky řadíme ke stimulantům, stejně jako třeba guaranu nebo ženšen. Proto by ho měli lidé konzumovat s opatrností, zvlášť ti, kteří jsou na stimulanty citliví. Kromě toho můžeme kakao z kakaových bobů využívat pro jeho antioxidační vlastnosti, schopnost snižovat krevní tlak a zvyšovat funkčnost krevního oběhu. Kakaové boby jsou také přírodním povzbuzovačem nálady díky obsahu serotoninu, tryptofanu, tyrosinu a fenyletylaminu. Víš, že fenyletylamin patří mezi nootropika a vyplavuje se do těla, když jsme zamilovaní?
Kakaové boby jsou zdrojem kvalitních sacharidů, bílkovin, ale zejména tuků – ty je tvoří z celých 85 %. Tato semena nabízejí celou řadu vitamínů: B6, B12, K, riboflavin, thiamin, niacin a kyselinu pantothenovou. Z minerálů pak můžeme zmínit selen, měď, mangan, zinek, vápník, hořčík, železo, draslík a fosfor. Železo, které čerpáme právě z tohoto kakaa, navíc tělo dokáže lehce vstřebávat.
Pozor, kakaový prášek není vždycky stejný! Některé produkty, například holandské kakao, je chemicky ošetřováno a zahříváno, aby mělo jemnější chuť. Tím ovšem ztrácí značkou část svých prospěšných látek. U nás proto najdete raw kakao, které si díky šetrnému zpracování těchto látek uchovalo maximum.
Podobně jako jiné superpotraviny, i kakaové boby jsou stále předmětem odborného zkoumání. Nejde ovšem o žádnou novinku – tato semena lidstvo znalo už asi 1 000 let př. n. l., kdy ho v dnešním Mexiku začala pěstovat civilizace Olméků. Ne náhodou se dalo v dávných dobách boby i platit. Jiné prameny zase naznačují, že kakao pochází z Jižní Ameriky z období zhruba 3 300 př. n. l.
Polyfenoly, které v kakaových bobech najdeme, jsou přirozeně vyskytující se antioxidanty. Jejich hlavním úkolem je boj s volnými radikály, které mohou ve zvýšené míře představovat riziko v podobě rakoviny.
Jedna z provedených studií dokázala, že každodenní konzumace kakaa z bobů zlepšuje duševní výkon u zdravých lidí, ale i u těch mentálně postižených, a to díky obsahu flavanolů (polyfenolů). Primární stimulace při fyzické a psychické činnosti ale pochází z kofeinu a theobrominu.
K tomuto závěru dospěli vědci podle zjištěného nižšího tlaku u obyvatel jistého středoamerického ostrova, kteří kakao z bobů běžně konzumují. Jejich hodnoty porovnávali s obyvatelstvem na pevnině a byli velmi překvapeni – ostrované skutečně měli obecně nižší tlak. Experimentů v tomto ohledu pochopitelně proběhlo více a zjistilo se například i to, že lepší výsledky kakao zajišťuje u starších osob a u těch, kteří mají tlak opravdu velmi vysoký.
Kromě toho, že se můžeme (nejen) pravidelnou konzumací raw kakaa vyhnout zvýšenému krevnímu tlaku, můžeme s ním snížit i riziko vzniku infarktu myokardu a mrtvice. Flavanoly totiž působí i tady – zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi, tím dochází k rozšíření cév a tepen a na konci celého procesu je žádoucí průtok krve bez komplikací. Podle studií, které proběhly ve Švédsku, stačí tělu 19-30 g raw kakaa denně, aby bylo vidět zlepšení. S většími dávkami už se výsledky nemění.
Obsažené polyfenoly, o kterých jsme psali jako antioxidantech, mimo jiné dokážou snížit riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění mozku (např. Alzaheimerovy choroby), a dokonce mohou jeho funkci zlepšit zajištěním správného prokrvování. Polyfenoly ovlivňují tvorbu oxidu dusnatého, který uvolňuje krevní cévy, čímž se zlepšuje průtok krve a krevní zásobení mozku. Studie, do níž se zapojilo 34 osob, zjistila, že u těch, které jeden týden konzumovali kakaové boby, došlo ke zlepšení průtoku krve mozkem o 8 %, po dvou týdnech došlo ke zlepšení dokonce o 10 %.
Flavanoly obsažené v kakau ovlivňují hladinu tryptofanu, který je zodpovědný za tvorbu serotoninu, hormonu štěstí. Toho mívají pacienti s depresí, ale i zdraví lidé se špatnou náladou méně, než by potřebovali. Studií se na toto téma uskutečnilo mnoho a všechny ukazují u konzumentů na lepší duševní stav a pohodu, přesto je potřeba kakao v tomto ohledu dále zkoumat, abychom mohli vyvozovat skutečně jednoznačné závěry.
Nadměrná konzumace čokolády není pro diabetiky ničím dobrým, ovšem kvalitní čokoláda s vysokým podílem raw kakaa nebo raw kakao samotné má jisté účinky, které můžeme označit za antidiabetické. U osob, které mají k diabetu 2. typu jen nakročeno, může konzumace raw kakaa vznik nemoci odvrátit. U diabetiků zase raw kakao snižuje možnost vzniku zánětů, zlepšuje sekreci inzulinu, zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů ve střevech a dokáže stimulovat přenos cukrů z krve do svalů. To všechno díky polyfenolům.
Že čokoláda do diety nepatří? To je pravda. Tady je ale řeč o kakaových bobech, které jsou jen jejím základem, při nejhorším o vysokoprocentní čokoládě. Kakao snižuje chuť k jídlu a dokáže navodit pocit plnosti. Ten je pro úspěšné a dlouhodobé hubnutí zásadní. Jedna ze studií, která se vlivem raw kakaa na hubnutí zabývala, ukázala, že skupina, jež konzumovala méně sacharidů a 42 g vysokoprocentní čokolády denně, hubla rychleji a úspěšněji než skupina, která rovněž jedla méně sacharidů než obvykle, ale čokoládu nedostávala.
Již několikrát zmíněné flavanoly mají ještě další skvělé vlastnosti. Například chrání organismus před vznikem rakoviny – aktivně totiž ničí rakovinné buňky nebo zabraňují jejich množení. Studie prokázaly pozitivní výsledky při sledování vývoje rakoviny prsu, prostaty, slinivky břišní a jater. Pozitivně působí konzumace raw kakaa i na vývoj leukémie.
Astma je velmi nepříjemné a někdy i život ohrožující chronické zánětlivé onemocnění. K jeho známým projevům patří ztížené dýchání nebo dokonce dušnost. Kakao může astmatikům pomoct díky obsaženým antihistaminikům (tedy látkám, které snižují alergické reakce organismu). Theofylin, který v raw kakau najdeme, aktivně uvolňuje dýchací cesty a theobromin pomáhá s přetrvávajícím kašlem. Tato zjištění ale zatím nebyla testována na lidech, proto se nedá říct, jak by šlo kakao využít pro léčbu astmatu.
Kakao obsahuje velké množství sloučenin s antibakteriálními a antioxidačními vlastnostmi, které mohou přispívat k dobré kondici lidské pokožky a taky zubů a celé dutiny ústní. Studií se zatím neuskutečnilo mnoho, ale jedna je přece jen přesvědčivá – potkanovi s orálními bakteriemi byl podáván kakaový extrakt a skutečně u něj došlo ke zlepšení oproti potkanovi, kterému byla podávána jen voda.
Kakaové boby mají své místo v tradičním užití jako pochutina. Mayové vyráběli z kakaa, vanilky a dalšího koření nápoj, který byl konzumován během zasnoubení a svateb. Ještě dříve než samotná semena docházelo k využívání sladké dužiny – z té se vyráběl alkohol.
Kakaové boby přímo z lusku svou chutí moc čokoládu nepřipomínají. Chuť, jakou známe my, získávají až díky fermentaci, během které dochází k ničení bakterií a která rozvíjí čokoládovou chuť, a pak díky sušení. Raw kakao bývá nepražené, někteří výrobci ho ale praží, aby bylo sladší. U nás najdete raw provedení, které prošlo šetrným mletím nebo drcením. Díky tomu si zachovává maximum živin. Najdete ho v našem oblíbeném mixu Good Mood, první pomoci proti akutnímu stresu a Pure Mind pro podporu soustředění, paměti a dalších mozkových funkcí.
Raw kakao z bobů se může stát součástí tvého oblíbeného smoothie nebo jogurtu či tvarohu, připravit si z něj můžeš i klasický kakaový nápoj. Hodí se do jakéhokoli pečení. Jeho využití je opravdu široké.
Doporučená denní dávka není stanovena, ale za průměr se bere jeden kakaový bob na 7,5-10 kg tvé tělesné váhy denně, případně 15-30 g prášku denně. Například i studie, ze které jsme citovali už dříve, vyplynulo, že některé zdravotní benefity přináší denní dávka 19-30 g, přičemž vyšší dávky už nevykazují lepší výsledky. Předávkování může způsobit menší i větší problémy – od pálení žáhy přes úzkost a nespavost až po nepravidelnost srdečního rytmu.
Nebudeme ti zakazovat nebo schvalovat čokoládu. Ale je fajn si uvědomit, že je čokoláda a čokoláda. Kvalitní čokoláda nebude stát 16 Kč a rozhodně ji nenajdeš na pultu každého supermarketu. Za kvalitní čokoládu se považuje ta s obsa- hem kakaa minimálně 70-75% a složení by mělo obsahovat jen kakaovou sušinu, kakaové máslo a nějaký druh cukru. Některé uvádějí i vanilku. Lepší a kvalitnější čokoláda je určitě ta hořká. Některé vysokoprocentní mohou ale obsahovat i sušené mléko.
Kakaové boby nemají příliš nežádoucích účinků, ale přesto jsou – jak jsme zmínili výše, může jít o pálení žáhy, úzkost a nespavost, ba dokonce nepravidelnost srdečního rytmu. Vždycky je třeba mít na paměti, že raw kakao obsahuje stimulanty, které sice mohou příjemně povzbudit, ale ve velkém množství dokážou i uškodit. Je paradoxní, že raw kakao obsahuje snadno stravitelné železo, které by (stejně jako složení prášku) uvítala spousta těhotných žen. Právě obsah stimulačních látek je ale pomyslnou stopkou. Těhotné a kojící ženy by se měly o konzumaci raw kakaa poradit se svým lékařem. Pozor by si měli dávat všichni, kteří berou jakékoli léky. Je lepší se předem o zamýšlené pravidelné konzumaci raw kakaa poradit s lékařem. K dalším nežádoucím účinkům, o kterých se ví, patří například:
(1) 11 Health and Nutrition Benefits of Cocoa Powder. | healthline.com. 2018. 11 Health and Nutrition Benefits of Cocoa Powder. | healthline.com. [ONLINE] Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits. [citováno 25. dubna 2020].
(2) Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2017. Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28824916. [citováno 25. dubna 2020].
(3) Effect of cocoa on blood pressure. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2017. Effect of cocoa on blood pressure. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28439881. [citováno 25. dubna 2020].
(4) Cocoa Flavanol Intake and Biomarkers for Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2016. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27683874. [citováno 25. dubna 2020].
(5) Chocolate intake and incidence of heart failure: a population-based prospective study of middle-aged and elderly women. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2010. Chocolate intake and incidence of heart failure: a population-based prospective study of middle-aged and elderly women. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20713904/. [citováno 25. dubna 2020].
(6) Chocolate and the brain: neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2013. Chocolate and the brain: neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23810791. [citováno 25. dubna 2020].
(7) Cocoa and Human Health: From Head to Foot–A Review. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2016. Cocoa and Human Health: From Head to Foot–A Review. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24915376. [citováno 25. dubna 2020].
(8) Effects of Cocoa Antioxidants in Type 2 Diabetes Mellitus. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2017. Effects of Cocoa Antioxidants in Type 2 Diabetes Mellitus. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29088075. [citováno 25. dubna 2020].
(9) Chocolate with high Cocoa content as a weight-loss accelerator. | researchegate.net. 2015. Chocolate with high Cocoa content as a weight-loss accelerator. | researchegate.net. [ONLINE] Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/276892317_Chocolate_with_high_Cocoa_content_as_a_weight-loss_accelerator. [citováno 25. dubna 2020].
(10) Unsweetened natural cocoa has anti-asthmatic potential. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2014. Unsweetened natural cocoa has anti-asthmatic potential. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25004832. [citováno 25. dubna 2020].
(11) Cocoa. | webmd.com. 2011. Cocoa. | webmd.com. ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-812/cocoa. [citováno 25. dubna 2020].