Základní informace o Chlorelle

Chlorella je tmavě zelená jednobuněčná řasa, které se daří ve sladkých vodách. Poprvé se s ní lidé začali setkávat v 19. století, ale většího zkoumání ze strany odborníků se dočkala až v 60. letech 20. století v Japonsku, přelomová pak byla následující dekáda. Japonci se totiž po 2. světové válce potýkali s radioaktivními látkami ze svržených atomových bomb a hledali něco, co by jim pomohlo vypořádat se s následnými zdravotními obtížemi.

Chlorella je zatím nejvýznamnějším zdrojem chlorofylu – obsahuje ho 3-5 %. Ten v lidském těle působí jako očistná látka, a to především pro krev, játra a střeva. Tento jeden z nejstarších organismů naší planety (existuje asi dvě miliardy let) má velice působivý nutriční profil, proto je naprosto jednoznačně a oprávněně označována jako superpotravina.

FAKTA O CHLORELLE

Jiné názvy: chlorella (s přívlastky vulgaris, pyrenoidosa, sorokiniana), Parachlorella kessleri

Přezdívá se jí: klenot východu, životabudič, zelené zlato

Země původů: Japonsko, Taiwan, Austrálie, Nový Zéland, Evropa

Formy chlorelly na trhu: prášek, tablety, extrakt

BENEFITY CHLORELLY A CO OBSAHUJE

Nejcennější součástí chlorelly je chlorofyl, od něhož je její název dokonce odvozen. Celkový podíl chlorofylu v téhle řase činí 3-5 %, zatímco zelená zelenina, ve které chlorofyl hojně vyhledáváme, ho obsahuje vesměs méně než 0,5 %. Toto zelené barvivo přitom dle výzkumů může být skvělým pomocníkem v boji s rakovinovým bujením, oxidačním stresem, vysokou hladinou cholesterolu a dalšími potížemi.

Podle některých vědců můžeme její užívání brát jako prevenci demence a jako doplněk stravy, který snižuje nežádoucí účinky ozařování a chemoterapie jako takové. Menší studie se zase snažily dokázat pozitivní působení chlorelly na kvalitu trávení, na lidi s anémií, s vysokým krevním tlakem nebo třeba s nepříjemným zápachem z úst.

Chlorella kromě chlorofylu nabízí také celou řadu vitamínů (A, B6, B12, C, E, thiamin, riboflavin, niacin, folát, kyselina pantothenová) a minerálů (hořčík, fosfor, vápník, zinek, železo). Důležitou složku tvoří aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny.

Chlorella obsahuje až 80% bílkovin a zvláště v případě B12 jde o velmi vzácný rostlinný zdroj – zpozornět by proto měli vegani, kteří z různých důvodů nechtějí nebo nemůžou přijímat vitamín B a železo ze živočišných zdrojů.

VĚDECKY POTVRZENÉ ÚČINKY CHLORELLY

Podobně jako u jiných superpotravin není spousta účinků zatím vědecky prokázaná, jejich obliba ale nepřišla zničehonic. O chlorelle víme už více než 130 let, dlouho jí ale nebylo věnováno příliš pozornosti. Dokonce je dnes ceněná i jako lék k vnějšímu užití, a to při kožních problémech. Zde je výčet již potvrzených účinků:

PŮSOBÍ JAKO ANTIOXIDANT

Chlorella je takový přírodní „čistič“. Má antioxidační účinky, je schopná bojovat s volnými radikály, zmírňovat oxidační stres a tím zabraňovat předčasnému stárnutí buněk. Navíc na sebe dokáže vázat těžké kovy, takže může pomáhat tam, kde dojde ke kontaminaci. Chrání tak především játra, ledviny a mozek.

PODPORUJE IMUNITNÍ SYSTÉM

Konzumenti chlorelly se nemusí bát toho, že chytnou každou infekci, která kolem nich „proletí“. Z porovnání s placebem v jedné z menších studií vyšla chlorella nadmíru dobře. Jiné studie zase hovořily ve prospěch chlorelly v souvislosti s imunitou jen u některých věkových kategorií – například u kategorie osob starších 55 let už vědci účinky nepozorovali, nejpatrnější byly u kategorie 50-55 let.

ZLEPŠUJE TRÁVENÍ

Chlorella působí blahodárně na naši trávicí soustavu. Zvyšuje množství prospěšných bakterií v našich střevech a navozuje tak rovnováhu mikrobiomu. Také pomáhá předcházet žaludečním nevolnostem. Dále také chlorella pomáhá redukovat tuk.

SNIŽUJE HLADINU CHOLESTEROLU

Stačí 5-10 g chlorelly denně a zanedlouho jsou znát výsledky. Tato řasa dokáže efektivně snižovat hladinu cholesterolu.

snižuje krevní tlak

U osob, které trpí vysokým krevním tlakem, dokáže chlorella příznivě působit a tlak snižovat. Podle studie k tomu stačí 4 g chlorelly denně po dobu 12 týdnů. I v tomto případě došlo k testování s chlorellou a placebem – z porovnání vyšla chlorella opět lépe, stejně jako v otázce podpory imunitního systému.

SNIŽUJE HLADINU CUKRU V KRVI

Během pokusu, při kterém dostávali zúčastnění po dobu 12 týdnů chlorellu, se ukázalo, že po této době byla hladina cukru v jejich krvi skutečně nižší, a to i u těch, u kterých bylo vysoké riziko vzniku civilizačních chorob. Další studie dospěla k závěru, že chlorella zvyšuje citlivost vůči inzulinu, především u osob s onemocněním jater (které nezpůsobila konzumace alkoholu).

VĚDCI PRACUJÍ S PREMISOU, ŽE POMÁHÁ PŘI RESPIRAČNÍCH ONEMOCNĚNÍCH

Asi by to do ní řekl jen málokdo, ale chlorella může být vhodnou podpůrnou léčbou astmatu nebo chronického obstrukčního plicního onemocnění. Zároveň se odborníci domnívají, že může působit protizánětlivě právě v oblasti dýchací soustavy. Bohužel neexistují studie, které by to exaktně dokázaly, ale pracuje se na nich.

ZVYŠUJE FYZICKOU VYTRVALOST

Během jednoho experimentu dostávali jeho účastníci každý den 6 g chlorelly po dobu 4 týdnů. Druhá skupina dostávala oproti tomu jen placebo. Výsledky byly citelné a chlorella bodovala – její konzumenti totiž dosáhli lepší saturace plic, která je měřítkem vytrvalosti.

MŮŽE ZMÍRŇOVAT PROJEVY PREMENSTRUAČNÍHO SYNDROMU (PMS)

Odborníci se domnívají, že vzhledem k obsaženým látkám (zvlášť s ohledem na vitamín B a vápník) by mohla chlorella zmírňovat projevy premenstruačního syndromu, které jsou u mnohých žen velmi silné a nepříjemné.

UŽÍVÁNÍ CHLORELLY

TRADIČNÍ UŽITÍ

Chlorella má svou tradici ve snaze zbavit Japonce následků radiace po svržení atomových bomb v roce 1945. I v dalších dekádách byli totiž lidé v zasažených oblastech nemocní a potřebovali se zbavovat toxických látek a volných radikálů.

Dnes je chlorella prodávána samostatně i jako součást směsí, nejčastěji těch detoxikačních.

Dávkování chlorelly

Chlorella ve formě tablet se užívá před jídlem, alespoň půl hodiny. Vždy je třeba se řídit dávkováním výrobce.

Doporučená denní dávka čisté chlorelly u žen jsou 4 g, u mužů pak 6 g. U dětí jde o 3 g. Toto množství by mělo být rozděleno na 3 stejné dávky. Neexistují informace o tom, jestli se jí lze předávkovat, proto se může doporučená denní dávka vyšplhat i na trojnásobek.

Ideální je užívat chlorellu 30 minut před jídlem. Při dlouhodobém užívání doporučujeme týdenní přestávku vždy 1x za 3 týdny.

V případě prášku, jako například Green Health je vhodné ji přidávat do smoothie, freshe, kaší a dalších pokrmů. Námi doporučený postup je 1 zarovnaná polévková lžíce Green Health každé ráno v kvalitním džusu, vodě nebo ideálně v čerstvém freshi. Po 20-30 minutách doporučujeme dát si bohatou a vyváženou snídani.

Jak se chlorella získává

V současnosti se chlorella pěstuje ve speciálních bazénech, kde nehrozí kontaminace nežádoucími látkami. Po šetrné sklizni a zpracování dochází k sušení a drcení na prášek. Správným postupem se dá dosáhnout až 80% vstřebatelnosti. Naše chlorella je výhradně v BIO kvalitě a splňuje certifikát SI-EKO 001.

KONTRAINDIKACE CHLORELLY

Během prvního týdne užívání chlorelly se může dostavit nevolnost, průjem, žaludeční křeče, plynatost a také zelené zbarvení stolice. Nic z toho není neobvyklé. Jedná se o “adaptační” období, které by mělo po týdnu až dvou přejít.

Chlorella může vyvolat alergické reakce – nejčastěji jde o vyrážku a svědění, ale možná je i dušnost, astma. Alergické reakce se častěji vyskytují u osob alergických na plísně a taky u osob citlivých na jód.

S užíváním této superpotravin se obzvlášť u lidí se světlejší pletí projevuje zvýšená citlivost na sluneční záření. Při pobytu na slunci je vhodné použít KVALITNÍ krém s vyšším UV faktorem.

Užívání chlorelly je pravděpodobně bezpečné i pro těhotné a kojící ženy. Neexistuje však dostatek důkazů o tom, že by bylo negativní působení zcela vyloučeno. Proto je lepší během těhotenství a kojení chlorellu nekonzumovat.

Užívání chlorelly se nedoporučuje ani u osob s imunodeficiencí, tedy se slabou imunitou. Další rizikovou skupinou jsou pacienti s autoimunitním onemocněním, jako je například lupus, revmatoidní artritida nebo roztroušená skleróza. V takovém případě se informuj u svého ošetřujícího lékaře, jaké jsou možnosti.

Chlorellu do svého jídelníčku nezařazuj, pokud bereš léky, které tlumí imunitní systém (imunosupresiva) nebo obsahují warfarin. Pokud systematicky bereš vitamín C, udržuj aspoň 1 hodinu odstup mezi jeho konzumací a konzumací chlorelly – chlorella totiž sice váže těžké kovy, ale vitamín C dokáže tyto vazby narušit.

ZDROJE

(1) 9 Impressive Health Benefits of Chlorella | healthline.com. 2020. 9 Impressive Health Benefits of Chlorella | healthline.com. [ONLINE] Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella. [citováno 30. března 2020].

(2) Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2016. Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26561078. [citováno 30. března 2020].

(3) Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2016. Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25320462. [citováno 30. března 2020].

(4) Dietary B vitamin intake and incident premenstrual syndrome. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2011. Dietary B vitamin intake and incident premenstrual syndrome. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076657/. [citováno 30. března 2020].

(5) Nutrigenomic studies of effects of Chlorella on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2008. Nutrigenomic studies of effects of Chlorella on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800884. [citováno 30. března 2020].

(6) Glucose homeostasis, insulin resistance and inflammatory biomarkers in patients with non-alcoholic fatty liver disease: Beneficial effects of supplementation with microalgae Chlorella vulgaris: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2017. Glucose homeostasis, insulin resistance and inflammatory biomarkers in patients with non-alcoholic fatty liver disease: Beneficial effects of supplementation with microalgae Chlorella vulgaris: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27475283. [citováno 30. března 2020].

(7) Chlorella. | webmd.com. 2018. Chlorella. | webmd.com. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-907/chlorella. [citováno 30. března 2020].

 

 
0
Můj košík