
5-minutová veganská multifunkční omáčka
Dnešní recept bude pro rychlíky. Opravdové rychlíky. Příprava celého chodu v podstatě závisí na délce přípravy přílohy. Tato rychlá multifunkční omáčka ti totiž tvůj drahocený čas neubere.
Řeč je o omáčce z kešu ořechů. Základem pro tuto omáčku jsou 2 ingredience – překvapivě kešu, dále voda. Ještě potřebuješ food processor nebo mixér na smoothie. V něm se spojí ve velmi hustou omáčku, která připomíná smetanový základ světlých omáček.
Zbytek ingrediencí si zvolíš podle toho, na co máš zrovna dneska chuť. Pokud zachováme myšlenku veganské omáčky, existují rostlinné náhrady téměř čehokoli, takže se fantazii meze nekladou.
Ingredience:
- 1 hrnek (250ml) kešu ořechů namočených alespoň na 2 hodiny (raw, ne pražené)
- 1/2 hrnku vody (můžeš zkusit zeleninový vývar, já to odzkoušeno nemám)
- 1/2 – 1 lžičky česnekového koření
- dle chuti sůl a pepř.
- Já ještě přidala 2 lžíce lahůdkového droždí – dodá “sýrovou” chuť, základní omáčka je ale bez něj
Postup:
- Slejeme vodu z kešu a přidáme je do mixéru
- Nasypeme všechno koření
- Zalejeme vodou a promixujeme do úplně hladké konzistence
- Celou směs prohřejeme v rendlíku
- Podáváme nejlépe s těstovinami nebo s rýží
Poznámka:
- Můžeš přidat více vody a dosáhnout požadované konzistence.
- Já jsem si pár ořechů navíc dala stranou a ty jsem nasekala, aby byly v omáčce nějaké kousíčky, ale není to nutné.
S čím lze kešu omáčku kombinovat:
- Arašídové máslo (1-2 lžíce) – vyzkoušeno, vytvořila jsem tak dokonalý dip, kterým jsem ochutila čerstvě nakrájená zelená jablka, výborná svačinka.
- Nasladko – vanilkový extrakt, javorový sirup,…
- 1 lžíce šťávy z citronu + 2-3 lžíce lahůdkového droždí – tuto kombinaci jsem viděla ve veganských “sýrovkách” typu mac and cheese.
- Kari koření
- Paprika
- Čerstvé bylinky a pesto
kešu, omáčka, recept, vegan, zdraví