Nad 1500 Kč doprava zdarma
Za každou objednávku zasadíme strom

RECEPT: Veganská omáčka – houbový stroganov

Stroganov je všeobecně známý jako minutka z Ruska často podávaná s hovězím masem. Jelikož přichází zima a ráda se v tomto období zahřívám různými hustými polévkami a omáčkami, nesmí chybět ani tato rychlovka. Přidej lahůdkové droždí a garantuju ti gurmánský zážitek. Dodá omáčce takový smetanovo-sýrový podtón a jelikož s lahůdkovým droždím nikdy nešetřím, nasypala jsem si ho i do svého talíře, když jsem tuto omáčku servírovala k večeři. Úplně chápu, proč na něm vegani tak ujíždějí. Maso mi v něm vůbec nechybělo a i když nemám zas v kdo ví jaké lásce houby, brzo ji zopakuji. Michal kupodivu nenamítal ani slovo a velice mu chutnalo, takže když jsem zmínila, že je to kompletně veganské, divil se, jak je možné, že je to světlé a chutná to po smetaně.

Ingredience na 2-3 porce:

  • 300G žampiony nakréjené na plátky nebo čtvrtky
  • 1 cibule na hrubší kostičky
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 2-3 polévkové lžíce lahůdkového droždí (ale myslím si, že ani 5 lžícemi nic nezkazíš, řiď se chutí)
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky (někdo používá tamari)
  • 200ml zeleninového vývaru
  • 200ml studeného rostlinného mléka s 2-3 polévkovými lžícemi kukuřičného škrobu
  • Koření dle chuti (použila jsem trochu uzené papriku a česnekového koření, sůl a pepř)
  • 1 lžíce rostlinného oleje na restování

Postup:

  • Rozehřejeme si olej na pánvi a na mírném plameni restujeme žampiony, dokud nezačnou pomalu chytat zlatavou barvu. Chce to trpělivost, není to hned. Nedoporučuji moc žampiony ze sklenice, protože jsou nasáté vodou z nálevu a téměř není šance je orestovat ještě tento rok.
  • Jamile začnou žampiony chytat barvu,  přidáme cibuli a necháme ji trochu změknout.
  • Přidáme prolisovaný česnek a restujeme další minutku.
  • Podlejeme zeleninovým vývarem, přidáme koření a sójovou omáčku/tamari. Krátce povaříme
  • Zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaném v rostlinném mléce (já použila kokosový nápoj), přidáme lahůdkové droždí a mícháme, dokud se omáčka nezahustí (cca 10 minut na mírném plameni). Podle potřeby ještě zopakujeme a dochutíme podle preferencí solí či pepřem.
  • Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Nezapomeň sledovat náš instagram @iamsuperfoody a facebookovou stránku @superfoodycz , kde se brzy dočkáš dalších rychlých a zdravých receptů.

recept, vegan, veganství, zdraví

Kontakty

Odběr novinek

 
  • Registrovat se
Zapomněli jste heslo? Zadejte své uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. E-mailem obdržíte odkaz na vytvoření nového hesla.
Vaše osobní údaje s nikým nesdílíme.