
RECEPT: Veganská omáčka – houbový stroganov
Stroganov je všeobecně známý jako minutka z Ruska často podávaná s hovězím masem. Jelikož přichází zima a ráda se v tomto období zahřívám různými hustými polévkami a omáčkami, nesmí chybět ani tato rychlovka. Přidej lahůdkové droždí a garantuju ti gurmánský zážitek. Dodá omáčce takový smetanovo-sýrový podtón a jelikož s lahůdkovým droždím nikdy nešetřím, nasypala jsem si ho i do svého talíře, když jsem tuto omáčku servírovala k večeři. Úplně chápu, proč na něm vegani tak ujíždějí. Maso mi v něm vůbec nechybělo a i když nemám zas v kdo ví jaké lásce houby, brzo ji zopakuji. Michal kupodivu nenamítal ani slovo a velice mu chutnalo, takže když jsem zmínila, že je to kompletně veganské, divil se, jak je možné, že je to světlé a chutná to po smetaně.
Ingredience na 2-3 porce:
- 300G žampiony nakréjené na plátky nebo čtvrtky
- 1 cibule na hrubší kostičky
- 3 prolisované stroužky česneku
- 2-3 polévkové lžíce lahůdkového droždí (ale myslím si, že ani 5 lžícemi nic nezkazíš, řiď se chutí)
- 1 polévková lžíce sójové omáčky (někdo používá tamari)
- 200ml zeleninového vývaru
- 200ml studeného rostlinného mléka s 2-3 polévkovými lžícemi kukuřičného škrobu
- Koření dle chuti (použila jsem trochu uzené papriku a česnekového koření, sůl a pepř)
- 1 lžíce rostlinného oleje na restování
Postup:
- Rozehřejeme si olej na pánvi a na mírném plameni restujeme žampiony, dokud nezačnou pomalu chytat zlatavou barvu. Chce to trpělivost, není to hned. Nedoporučuji moc žampiony ze sklenice, protože jsou nasáté vodou z nálevu a téměř není šance je orestovat ještě tento rok.
- Jamile začnou žampiony chytat barvu, přidáme cibuli a necháme ji trochu změknout.
- Přidáme prolisovaný česnek a restujeme další minutku.
- Podlejeme zeleninovým vývarem, přidáme koření a sójovou omáčku/tamari. Krátce povaříme
- Zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaném v rostlinném mléce (já použila kokosový nápoj), přidáme lahůdkové droždí a mícháme, dokud se omáčka nezahustí (cca 10 minut na mírném plameni). Podle potřeby ještě zopakujeme a dochutíme podle preferencí solí či pepřem.
- Podáváme s rýží nebo těstovinami.
Nezapomeň sledovat náš instagram @iamsuperfoody a facebookovou stránku @superfoodycz , kde se brzy dočkáš dalších rychlých a zdravých receptů.
recept, vegan, veganství, zdraví