
Největší chyba u konzumace ořechů
Dáš si s radostí hrst ořechů? To rádi slyšíme! Necítíš ale po jejich konzumaci těžko v žaludku? Pokud ano, možná je konzumuješ tak, aby tvému trávení škodili. Jak si je připravit, aby byly pro naše tělo lépe stravitelné?
Asi se shodneme, že ořechy jsou zdravé. Obsahují zdravé tuky, jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin a jedním z mála rostlinných zdrojů těchto kyselin, které v těle působí protizánětlivě vůči omega-6. Konzumace zdravých tuků přispívá ke zdraví nervového systému i kardiovaskulárního systému, dokonce mají vysoký vliv i v boji proti depresím. Také obsahují vysoký obsah vitamínů, minerálů a enzymů, které je třeba doplňovat každý den. Více o omega-3 se můžeš dozvědět v našem ebooku, kde o nich citujeme vědecké studie. Konzumace ořechů je rychlá a zdraví prospěšná. Ne každý si je však připravuje tak, aby byly stravitelné. Co tedy dělat?
Kdy se ořech stane antiživinou v organismu?
Příroda je chytrá. Semínka a oříšky se totiž brání tomu, aby předčasně vyklíčily v nevhodných podmínkách. Proto v sobě skladují fosfor v podobě kyseliny fytové, která je chrání do doby, než nastanou adekvátní podmínky pro klíčení. Ze stejného důvodu jsou v nich i enzymové inhibitory, které ořechu brání “se probudit k životu”, dokud ještě nenastane jeho čas. Pro oříšek dobré, pro nás horší. Kyselina fytová se totiž naváže na minerály v našem trávicím systému a stává se tak antinutrientem – místo toho, aby nám pomáhala přijímat prospěšné látky z ořechu, je naopak blokuje. Tím snižuje jejich stravitelnost i vstřebávání důležitých látek, kvůli kterým je vlastně jíme. Podobně jsou na tom luštěniny a některé obiloviny – částečně proto se některým lidem nedělá po konzumaci čočky úplně dobře, zvlášť když na ni nejsou zvyklí. Enzymové inhibitory zablokují trávicí enzymy v našem těle, takže výsledkem této sváči je pak ona bolest břicha a pocit těžkosti.
Řešení – začni ořechy máčet!
Tím, že semínka/ořechy namočíme, jim dáváme vědět, že jsou už ve vhodných podmínkách pro klíčení, takže celý proces dostává zelenou. Máčením se neutralizuje mnoho inhibitorů enzymů. Nejlepší je je namáčet v osolené vodě, protože sůl pomáhá aktivovat enzymy, které tyto inhibitory deaktivují. Ořechy se také zbaví prachu, případných povrchových plísní a uvolní se kyselina fytová.
Jak ořechy namáčet
Nalij teplou vodu do misky nebo jiné vhodné nádoby, přidej tak lžičku soli a nech ji rozpustit. Přidej ořechy nebo semena. Měly by být všechny ponořené. Nemíchej více druhů najednou (nenamáčej směsky), různé ořechy a semena vyžadují různou dobu namáčení. Nádobu není nutné dávat do lednice, naopak jim prospívá pokojová teplota. Po uplynutí doby vhodné pro namáčení je můžeš nechat usušit při nejnižší možné teplotě v troubě, sušičce na potraviny nebo přirozeně (což ale trvá i 24 hodin) – tak si oříšky získají zpět svou křupavost. Také je možné ořech hned zpracovat (například do omáček, těst,…) a užít si nutričně zajímavý pokrm. Vyzkoušej třeba 5-minutovou omáčku z kešu. Některá semena se při namáčení obalují gelem, nejznámějším příkladem jsou chia semínka a lněné semínko. Je dobré to tedy zohlednit.
Závěr:
Máčení semen a ořechů, zvlášť pokud jich konzumuješ hodně, se pro tebe může stát esem v rukávu při optimalizaci tvého zdraví. Chutnají stále dobře jako ty z pytlíku (ne-li lépe), a zvýšíš biodostupnost všech živin, které obsahují, takže si můžeš užívat jejich potenciál skutečně naplno.
antinutrienty, antiživiny, lifehack, máčení, návod, ořechy, vstřebatelnost živin